Влез в телевизора!

Запознахте ли се с предисторията на сериала „Игра на тронове“?

„Светът на огън и лед“ - предисторията на хитовия сериал „Игра на тронове“ описана в книга

„Светът на огън и лед“ - предисторията на хитовия сериал „Игра на тронове“ описана в книга

„Светът на огън и лед“ – предисторията на хитовия сериал „Игра на тронове“ описана в книга

Предисторията на хитовия сериал „Игра на тронове“ – чийто 6-ти сезон бе чакан с огромно нетърпение от феновете по цял свят – е проследена в детайли в луксозната книга „Светът на огън и лед“ (ИК „Сиела“). Неразказаната история на Вестерос е увлекателно описана от големия Джордж Р. Р. Мартин, на чиято фентъзи поредица е базиран сериалът и създателите на известния фен-сайт westeros.org – Елио М. Гарсия-Младши и Линда Антънсън.

Световната премиера на новия 6-ти сезон на „Игра на тронове“ – най-гледаният сериал в историята на HBO и абсолютен световен феномен, се състоя на 24 април 2016.

„Светът на огън и лед“

„Светът на огън и лед“

Светът на огън и лед

Епичното въведение в най-разпознаваемата фентъзи сага на всички времена – „Песен за огън и лед“ от Джордж Р. Р. Мартин – е изпълнено със спиращи дъха описания на вълнуващи битки, смели завоевания, дръзки бунтове и горчиви предателства. В „Светът на огън и лед“ са събрани познанията, схоластичните догадки и фолклорната мъдрост на майстери, септони, майги и певци. Хрониката се простира от Епохата на зората до Епохата на героите, от идването на Първите хора до пристигането на Егон Завоевателя, от създаването на Железния трон до Бунта на Робърт и краха на Лудия крал Ерис Втори Таргариен. Описани са всички събития, довели до „съвременните“ борби между Старк, Ланистър, Баратеон и Таргариен в поредицата „Песен за огън и лед“ и сериала на HBO „Игра на тронове“.

„Светът на огън и лед“

„Светът на огън и лед“

Луксозното издание на „Светът на огън и лед“ на български е богато илюстровано и съдържа над 170 художествени цветни изображения, карти и родословни дървета, чрез които ще разкриете пълната история на Седемте кралства, Валирия, Свободните градове, Иб, Летните острови и други земи, които са само споменати в предишните книги на Мартин. Преводач от английски е Емануил Томов – редактор и преводач на фентъзи и фантастика.

Откъс от „Светът на огън и лед“, Джордж Р. Р. Мартин

Идването на Първите хора

Според най-авторитетните летописи на Цитаделата, преди осем – до дванайсет хиляди години, в най-южните части на Вестерос пристигнал нов народ, прекосявайки ивицата суша, свързваща през Тясното море източните земи с тези, обитавани от чедата и великаните. Така Първите хора дошли в Дорн през Счупената ръка, която тогава още не била счупена. Защо напуснали родните си земи, никой не може дори да предположи, но прииждали.
Заселниците били хиляди, а с течение на десетилетията се разпростирали все по̀ на север. Сказанията от заселническите дни обаче са неблагонадеждни – ако съдим по тях, Първите хора само за няколко години са минали оттатък Шийката, в Севера. Всъщност нещо подобно би им отнело десетилетия, ако не и векове.
Само че историите за едно са прави: Първите хора влезли във война с горските чеда. За разлика от чедата, Първите обработвали земята, издигали кръгли укрепления, а в тях – поселища. Започнали да секат язовите дървета, включително тези с издълбаните в тях лица. Горските чеда отвърнали с нападения, прераснали в столетни войни. Първите хора, които донесли със себе си странни богове, коне, добитък и бронзови оръжия, били по-едри и силни от чедата, тъй че представлявали могъща заплаха.
Ловците сред чедата – дървесните им танцьори, се превърнали и в техни воини, но при все че познавали тайните на леса, можели единствено да забавят настъплението на Първите. Зеленозрящите използвали способностите си и според преданията призовали на помощ зверовете от гори, блата и от въздуха: вълчища и чудовищни снежни мечки, пещерни лъвове, орли, мамути и влечуги, и още, и още.
Ала Първите се оказали твърде силни, и чедата били принудени да сторят нещо отчаяно.
Легендите говорят, че огромните приливи, които разрушили сухопътния мост, който сега е Счупената ръка, и превърнали Шийката в блато, били дело на зеленозрящите, които се събрали при ров Кайлин и оплели мрачно заклинание. Ала някои оспорват това: Първите вече били във Вестерос, когато се случили наводненията, нямало много смисъл да препречват пътят им от изток. Нещо повече, подобна мощ е отвъд уменията на зеленозрящите дори според това, което традиционно знаем за тях… а историите и така звучат преувеличени.
По-вероятно наводняването на Шийката и счупването на Ръката са били естествени събития, навярно предизвикани от потъване на земната маса. Добре е известна участта на Валирия, а на Железните острови замъкът на Пайк се намира върху каменни грамади – те някога са били дял от по-голям остров, части от който са се свлекли в морето. Така или иначе, горските чеда се сражавали също толкова свирепо, колкото и Първите, за да оцелеят. Войната неумолимо се провлякла от поколение през поколение, докато накрая чедата разбрали, че не могат да спечелят. Първите може би също се уморили, искали да сложат край на сраженията. Най-далновидните сред двете раси взели превес и герои и владетели и от двете страни се срещнали на остров Окото на боговете, за да изковат Мира.
Чедата се отказали от всички земи във Вестерос, освен дълбоките дъбрави, а в замяна Първите им обещали, че повече няма да изсичат язови дървета. На всички язови дървета на острова, където сключили Мира, били издялани лица, така че и боговете да станат свидетели на Мира, а орденът на зелените човеци бил създаден, за да се грижи за язовите дървета и да пази острова. И тъй, с Мира приключила Епохата на зората и се сложило началото на Епохата на героите.

Share this post
  , , , , , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>