Влез в телевизора!

„Жажда“ на Светла Цоцоркова взе наградата на публиката за „Най-добър филм 2016“ на фестивала в Линц

„Жажда“ на Светла Цоцоркова взе наградата на публиката за „Най-добър филм 2016“ на фестивала в Линц

„Жажда“ на Светла Цоцоркова

На Кросинг Юръп Филм Фестивал 2016 българският филм „Жажда“ бе отличен с приза за най-добър филм. След много отличия, между които наградата за най-добър български игрален филм на 20 Международен София Филм Фест, „Жажда“ обра овациите на някои от най-престижните филмови фестивали по света. Световната премиера на пълнометражния дебют на Светла Цоцоркова бе в програмата „Нови режисьори“ в Сан Себастиан, а след това филмът е представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск, като междувременно получава Наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. В Минск филмът спечели Специалната награда на журито в конкурса за младежки филми („Children and Youth Films Competition“) и „Youth on Marche“.

Съвсем наскоро „Жажда“ получи приз за най-добър филм, а младата актриса Моника Найденова взе награда за най-добра женска роля на 21 Вилнюс Филм Фестивал.

За филма „Жажда“ на Светла Цоцоркова

„Жажда“ е с участието на Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, оператор – Веселин Христов. Филмът е осъществен с подкрепата на ИА Национален филмов център и Европейската програма МЕДИА, копродукция на Фронт Филм с Омега Филмс.

„Във филма присъства нещо от „La Strada“ на Фелини, отразяват се дори и някои от традициите на киното на бившите социалистически страни – в анахроничните лица, костюми и кадриране, като цялостното усещане за филма ни отклонява от желанието да го поставим категорично в днешния ден, – пише за „Жажда“ Лий Маршал от Screen Daily. – Изключителната операторска работа, решението със специфична златна светлина допринасят за усещането за мечтателност и различна реалност, които преобладават в „Жажда“. Филмът е разказ за пет изгубени души, поднесен със стил – забележително постижение на режисьорката, на сценаристите, разбира се и на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки едни от тях.“ Филмът беше поставен сред десетте най-добри кинотворби на 2015 година в класацията на един от най-уважаваните критици на Variety – Джей Уайзбърг.

Честито на Светла Цоцоркова и екипа на филма!

„Жажда“ на Светла Цоцоркова взе наградата на публиката за „Най-добър филм 2016“ на фестивала в Линц

„Жажда“ на Светла Цоцоркова

Стартирал като проект от София Мийтингс, „Жажда“ може да бъде видян в българските кина!

Share this post
  , , ,


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>